Verpakking is als voedselcontactmateriaal zichtbaar voor consument en producent. Maar ook materialen van opslag en machines vallen onder voedselcontactmaterialen. In de wijziging van de kunststofverordening 10/2011/EC van eind augustus staan specifieke migratietesten met een levensmiddelsimulant voor groenten en fruit met schil opgenomen.

De wetgeving rondom voedselcontactmaterialen is complex. Nederland heeft de ‘Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen’ en ook Duitsland heeft eigen regelgeving. De levensmiddelensimulanten voor groenten en fruit met schil moeten worden gebruikt voor de controle op migratie van bestanddelen van de kunststofmaterialen en -producten die zijn bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen. De overgangstermijn voor deze migratietesten voor verse groenten en fruit met schil, is 14 september 2018. Dan moeten deze zijn uitgevoerd met de nieuwe simulanten.

De migratietesten gelden voor alle materialen die met voedsel in contact komen. Het is aan te bevelen om toepassing van kunststof voedselcontactmaterialen in groenten en fruit breder te bekijken. Dus bij het vervangen of aanpassen van sorteer- en verpakkingsmachines met kunststof onderdelen of gebruik van kunststof materialen bij de teelt, kunststof opslagcontainers aan leveranciers een ‘Verklaring van Overeenstemming’ na te vragen of de nieuwe migratietesten zijn meegenomen. Zeker als het kostbare investeringen en de langere termijn betreft, is het zaak om hier vooruit te kijken en niet te wachten tot een auditor van een certificeerschema er een opmerking over maakt tijdens een audit.

bron: GroentenenFruit Huis, 18/10/16