Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 10 november de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden gewijzigd vanwege toevoeging van een vakbekwaamheidsbewijs. Door de wijziging worden adviseurs van gewasbescherming vanaf 1 januari 2019 verplicht om te beschikken over een Vakbekwaamheidsbewijs Adviseren Gewasbescherming. Bureau Erkenningen geeft de vakbekwaamheidsbewijzen af en houdt ook toezicht op de kwaliteit van de opleidingen en vervolgbijeenkomsten die noodzakelijk zijn om een Bewijs van Vakbekwaamheid te verkrijgen en te behouden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de naleving van de verplichting.

Voorafgaand aan een Bewijs van Vakbekwaamheid adviseren moet het Vakbekwaamheidsbewijs B (bedrijfsvoeren) en een getuigschrift van de Certificeerbare Eenheid ‘Adviseren gewasbescherming’ uit het HBO profiel ‘Tuinbouw en Akkerbouw’ worden behaald. Het Bewijs van Vakbekwaamheid is maximaal 5 jaar geldig. Een Bewijs van Vakbekwaamheid kan worden verlengd worden door het volgen van minimaal 5 kennisbijeenkomsten ‘Adviseren gewasbescherming’ gedurende 5 jaar.

Er wordt een overgangstermijn gehanteerd waarbij adviseurs per 1 januari 2019 een Bewijs van Vakbekwaamheid adviseren krijgen wanneer wordt aangetoond wordt dat:

diegene op 1 juni 2018 al actief was als adviseur (in dienst of als zelfstandig ondernemer), of
diegene uiterlijk op 1 januari 2019 ingeschreven is voor de opleiding Adviseren gewasbescherming bij een van de kennisaanbieders en de opleiding uiterlijk in 2020 afrondt.

Bron Staatscourant / AgriHolland