Kwaliteitssystemen wie heeft er niet mee van doen?

In de agrarische sector hebben we een grote diversiteit aan kwaliteitssystemen zoals GlobalGAP, QS, GMP, IKB, MPS, BRC, IFS,FSSC, MilieuKeur( PlanetProof). We kunnen deze lijst nog veel langer maken. Veel van deze kwaliteitssystemen hebben een normeigenaar.  Vanuit commercie wordt er vaak gevraagd of u zich wilt laten certificeren tegen een van deze systemen. In de praktijk blijkt dat u als agrarisch ondernemer aan diverse zorgsystemen dient te voldoen. Bijbehorend kostenplaatje krijgt u ook automatisch op uw bordje geschoven. Helaas kunt u als ondernemer dit kostenplaatje zelden of nooit volledig doorberekenen.Dit in tegenstelling tot een normeigenaar zoals BRC, zij verhogen gewoon hun bijdrage indien nodig.  Deze bijdrage mag vervolgens ook nog geind worden door derden  ( lees certifierende instantie).

Er is ondertussen een oerwoud aan systemen op de markt met een grote overlap.

Het zou mooi zijn als er in 2019 een partij  /partijen op stonden die hier eens  mee aan de slag gaan.  Dat het effectiever kan zonder afbreuk te doen aan de uitgangspunten, voedselveligheid, arbo, welzijn dier, milieu en klimaat ben ik van overtuigd.

Mijn voorstel zou zijn laten we als sector de uitgangspunten weer eens op de 1e plaats zetten en niet het bestaansrecht van een normeigenaar.

 

Wens2018