Door de wildgroei aan duurzaamheidskeurmerken is zelfs minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 'totaal de draad kwijt'. Daarom gaat ze kijken of ze er in een gesprek met supermarkten en producenten 'meer orde in kan aanbrengen'. .

Dat zei ze vandaag tijdens een overleg in de Tweede Kamer op vragen van Joël Voordewind van de ChristenUnie. Keurmerken

Onderzoek van Milieu Centraal wees onlangs uit dat er in de afgelopen anderhalf jaar 90 keurmerken in ons land zijn bijgekomen. Het totaal is daarmee gekomen op 170 keurmerken.

Consumenten zien door de vele keurmerken door de bomen het bos niet meer, aldus Voordewind. Bovendien beloven keurmerken volgens hem veel, maar maken ze maar weinig waar. De controle op alle keurmerken is ook niet gelijk; die is soms zwak tot zeer zwak, aldus Milieu Centraal.

Ploumen riep de keurmerkhouders ook op met elkaar in gesprek te gaan om de snelle vermenigvuldiging van de keurmerken tegen te gaan. Een keurmerk moet de consument laten zien dat een product duurzaam of diervriendelijk is. Voor veel producten bestaan er tegenwoordig meerdere keurmerken. Voordewind vindt dat er een keurmerk per product moet komen.

 

Bron: Trouw