Op 1 juli 2015 wordt het T-rijbewijs verplicht voor alle bestuurders van landbouwtrekkers, maar ook voor alle zelfrijdende werktuigen. Het is dan niet meer mogelijk om zonder rijbewijs met voertuigen zonder kenteken over de openbare weg te rijden. De minimumleeftijd voor het T-rijbewijs is 16 jaar.

Het was de bedoeling dat het T-rijbewijs 1 januari ingevoerd zou worden. Maar het is met een half jaar uitgesteld. Reden is uitstel van behandeling van het wetsvoorstel T-rijbewijs. Dat vindt pas na het zomerreces plaats. Hierdoor kan de oorspronkelijke datum van 1 januari 2015 niet meer gehaald worden.

Om op een tractor of trekker te mogen rijden, heb je nu als 18-jarige of ouder geen rijbewijs nodig. Als je 16 of 17 jaar oud bent en arbeid verricht met een trekker, moet je wel in het bezit zijn van een trekkerrijbewijs. Voor de bestaande bestuurders is er een overgangsregeling. Iedereen die vóór 1 januari 2015 een B-rijbewijs heeft behaald, mag hiermee vervolgens voertuigen van categorie T rijden. Ook een trekkercertificaat geeft dat recht. Wel moet het trekkercertificaat binnen één jaar omgewisseld worden voor het T-rijbewijs. Bij de reguliere verlenging van het B-rijbewijs wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven. Het C-rijbewijs geeft ook het recht deze voertuigen te besturen.

 

Voor huidige bestuurders van landbouw- of grondverzetmachines die geen enkel rijbewijs hebben, is het aan te raden om vóór invoering van het T-rijbewijs alsnog een trekkercertificaat of een B-rijbewijs te halen. AOC's zijn er inmiddels mee bekend dat zij nu veel oudere kandidaten voor het trekkercertificaat krijgen. Anders moet in 2015 het T-rijbewijs gehaald worden.

 

Er is nog wel een uitzondering voor het T-rijbewijs voor kleine werktuigen. Zo zijn bestuurders van LBT's en MMBS'en die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 centimeter en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen uitgezonderd van het T-rijbewijs. Deze voertuigen mogen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.

 

bron: FNV Bondgenoten, 13/08/14

 

tractor