Q&S (Qualität und Sicherheit)qs _logo

Dit keurmerk afkomstig uit Duistland richt zich met name op ketenbeheersing waaronder traceerbaarheid van vlees, maar ook groente- en fruitproducten. QS is in 2001 opgericht naar aanleiding van de BSE-affaire met als doel de oorsprong en kwaliteit van vlees en vleesproducten te borgen. Het keurmerk wil een duurzame kwaliteit van levensmiddelen met betrekking tot hygiëne en gewasbeschermingsmiddelenresidu’s in de schakels productie, groothandel en detailhandel garanderen.

Richtlijnen

Het kwaliteitssysteem Q&S heeft regels voor de bedrijven in grote delen van de voedingsketen zoals:

• de vleesverwerkende keten startende vanaf de diervoederproductie tot aan de vleesverwerkende bedrijven en de winkel;

• de keten van de verse groenten en fruit, startende vanaf de tuinbouwsector tot en met de groothandel in groenten en fruit en de winkel. 

Het Q&S schema geeft richtlijnen voor de verschillende stappen in het productieproces, met name aanlevering, verwerking, stokkering, aflevering en transport. Daarnaast besteedt het schema ook aandacht aan algemene hygiënevoorschriften, opleiding van medewerkers en traceerbaarheid. Een afzonderlijk hoofdstuk geeft richtlijnen inzake residubewaking. Q&S baseert zich inhoudelijk zeer sterk op de Duitse wetgeving en wordt beheert door de Duitse voedselveiligheid. Veel Duitse supermarkten stellen het Q&S certificering als eis om te mogen leveren. HACCP of BRC-systeem vormt een goede basis voor Q&S.

Aanmelden

Ieder land- of tuinbouwbedrijf kan zich aanmelden voor deelname aan het systeem.

Meer informatie?

 Meer informatie over Q&S kunt vinden op https://www.q-s.de/qs-company/qs-the-company.html

Benodigde Documenten

Certificatieschema