Vanaf 24 april kunnen appel- en perentelers terecht op een speciale website om motten, bladrollers en mineerders te herkennen.
De website is ook goed te bekijken op een kleiner scherm zoals van een smartphone. Het grote voordeel hiervan is dat de teler zodra hij in zijn boomgaard een mot, rups of schade ziet meteen de mottenmonitor kan raadplegen.

De website mottenmonitor.nl is een initiatief van gewasbeschermingsmiddelenproducent DuPont. Eerder al bracht het bedrijf een papieren versie uit: het Rupsenhandboek Appel en Peer. Dit is een kort en bondig overzicht met de belangrijkste rupsen in de appel- en perenteelt in Nederland en Belgiƫ. Aan de hand
van afbeeldingen en omschrijvingen kan een fruitteler snel de mogelijke veroorzaker van schade herkennen.

Ook in de online-versie zijn de drie stadia beschreven: mot, rups en schadebeeld. De teler kan zo eenvoudig met zijn smartphone in de boomgaard checken met welke veroorzaker hij te maken heeft. In totaal staan 25 motten, bladrollers en vlinders beschreven waarvan bekend is dat die onder Nederlandse omstandigheden schade kunnen veroorzaken. De schade varieert van aanvreten van blad en bloemknoppen tot en met schade aan de vruchten.

 

bron: DuPont De Nemours Nederland,