Deze week lanceert de Cool Farm Alliance de eerste breed ondersteunde internationale tool voor biodiversiteit in de landbouw. Dat gebeurt in samenwerking met CLM en University of Cambridge. Met de tool kunnen boeren hun inzet voor biodiversiteit zichtbaar maken en vergelijken. Voedingsbedrijven kunnen met de tool hun  duurzaamheidsprogramma uitbreiden en biodiversiteit onder hun  leveranciers stimuleren.


De tool is een tweede module in de Cool Farm Tool, die ook de C)2-voetafdruk van het agrarisch  bedrijf meet. Later dit jaar wordt ook  een module voor de water-voetafdruk gelanceerd. Leden van de Cool Farm  Alliance zijn onder meer Unilever, Heineken, Marks & Spencer, Tesco en McCain. De Cool Farm Tool is het eerste internationale, breed door de  retail en voedingsindustrie ondersteunde instrument op niveau van het boerenbedrijf.

De tool is tot stand gekomen door intensieve samenwerking met CLM, University of Cambridge en IT bedrijf Anthesis. De Gaia Biodiversiteitsmeetlat van CLM vormt de inspiratiebron, en is aangepast
op toepassing in Noord-West Europa. Bovendien wegen maatregelen die wetenschappelijk onderzocht zijn en effectief blijken, zwaarder in de score. Voordeel van deze meetlat is de internationale toepassing en de mogelijkheid resultaten te combineren met tools voor klimaat en waterverbruik.

De Nederlandse Gaiameetlat  blijft aantrekkelijk voor specifiek Nederlandse bedrijven. De vragenlijst is afgestemd op specifiek Nederlandse omstandigheden. Ook is  er een aparte meetlat voor akkerbouw. Deze akkerbouwmeetlat levert ook concrete tips aan de akkerbouwer hoe hij biodiversiteit kan stimuleren.

Zie voor meer informatie de website van Cool Farm Too

 

Bron CLM.