Stichting Food Compass doet microbiologisch onderzoek naar ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit en verzamelt zo informatie over mogelijke bronnen en routes van microbiologische verontreinigingen. Het onderzoek is gericht op 18 productgroepen groenten en fruit, met analyses op de ziekteverwekkers Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, Shiga toxine producerende Escherichia coli (STEC), Listeria monocytogenes, Salmonella en Staphylococcus aureus en E-coli. Het blijkt dat de risico’s van verontreiniging met ziekteverwekkers bij verse, onbewerkte groenten en fruit beheersbaar zijn. Het beperkt aantal vondsten wijst uit dat er geen structurele problemen zijn.

Op basis van een externe risicoanalyse liet Food Compass een onafhankelijke monsternemer volgens een bemonsteringsplan circa 1.400 monsters per jaar nemen. Ze werden bij een onafhankelijk, geaccrediteerd microbiologisch laboratorium geanalyseerd. In 5 jaar is een beperkt aantal ziekteverwekkers gevonden. In dat geval volgde op het eerste monster een groter vervolgmonster van hetzelfde product van dezelfde teler. Dat leidde sporadisch tot nieuwe vondsten.

Zie voor meer informatie het rapport Microbiologisch onderzoeksprogramma verse en onbewerkte groenten en fruit op de website van Food Compass.

bron: Stichting Food Compass, juli 2019