Vanaf 1 augustus is de nieuwe versie van GlobalG.A.P. verplicht, versie 5.2. Het is niet een compleet nieuwe versie, maar er zijn wel enkele wijzigingen waar u rekening mee dient te houden.

Wat zijn de verschillen tussen GlobalG.A.P. versie 5.1 en versie 5.2?

GlobalG.A.P. versie 5.2 bevat twee nieuwe vragen, namelijk:
1. In de module AF is  vraag 17.1 toegevoegd. “Beschikt de producent over een gedocumenteerde procedure voor niet-conforme producten en is deze geïmplementeerd?” Dit is een MAJOR-vraag
2. In de module FV is vraag 5.9 toegevoegd, dit betreft labeling van het product. De subvragen 5.9.1 en 5.9.2 zijn 2 MAJOR-vragen.

Daarnaast zijn er twee aanvullingen in de module FV:
1. In vraag 5.1.1 wordt nu het gehele transportproces benoemd van oogsten tot in het bedrijf. In de oude versie stond "tot aan de poort van het bedrijf". Dus hier valt ook het transport naar bijv. een opslag- of sorteerlokatie onder, zolang het product in uw eigendom is.
2. Ook in de vraag 5.2.6 van de module FV is het transport “tot aan de ingang” van het bedrijf weggelaten. Tevens wordt in deze vraag “het verpakt” product genoemd.

Indien u gecertificeerd bent voor bloemen en planten (FO) en/of opkweekmateriaal (PPM), is alleen vraag AF 17.1 extra toegevoegd.

Zorg ervoor dat u de juiste zelfchecklijst hebt ingevuld voordat de controle wordt uitgevoerd. Voor FV kunt u daarvoor de aangepaste zelfchecklijst gebruiken.

  In de modules FO, CC en PPM zijn echter geen wijzigingen t.o.v. versie 5.1

Ook zijn er een 2-tal nieuwe hulpdocumenten gemaakt. Deze zijn op aanvraag beschikbaar.