- Gegevens
De nieuwe Europese etiketteringsvoorschriften die 13 december dit jaar ingaan, zijn bekend. De regels gelden niet alleen voor levensmiddelenproducenten, maar bijvoorbeeld ook voor webwinkels.
Dat laatste is te lezen op de website Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel (KvK), op de pagina Nieuwe regels etikettering levensmiddelen. Verder zijn de regels volgens de KvK van toepassing op: detailhandel, groothandel en horeca.
Regels
Op deze site is ook een samenvatting te vinden van de nieuwe regels. In de factsheet De regels voor etikettering in de levensmiddelenindustrie van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) zijn de volledige voorschriften terug te vinden.
De regels betreffen kortweg: warenwettelijke benaming, lijst van ingrediënten (waaronder allergenen) in afnemende volgorde van gewicht, voedingswaardedeclaratie, inhoud-/gewichtsdeclaratie, houdbaarheidsvermelding, bewaar- en gebruikersinstructies, naam en adres fabrikant/verantwoordelijke organisatie, productcode, herkomst (in sommige gevallen), percentage volume alcohol. Ook betreffende leesbaarheid en benamingen is regelgeving.
Misleiding mag niet
De FNLI meldt in haar factsheet dat in de Europese verordening staat dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn. 'Zo moet een drank met granaatappelsap ook daadwerkelijk granaatappelsap bevatten. De hoeveelheid granaatappelsap die een dergelijk sap moet bevatten, is echter niet vastgelegd. Daarom zijn fabrikanten verplicht de hoeveelheid van een dergelijk karakteriserend ingrediënt te kwantificeren in lijst van ingrediënten. Een drank genaamd ''granaatappelsap'' moet voor 100% uit granaatappelsap bestaan'.
Herkomstetikettering
Nog een voorbeeld van een regel die misleiding kan voorkomen en die het voor de consument duidelijker moet maken wat hij of zij koopt: 'In sommige gevallen moet op het etiket de herkomst van het product vermeld worden'. FNLI geeft een voorbeeld van koffie waarvan de bonen uit Kenia komen, die vervolgens in Hamburg tot koffie zijn gebrand. In dit geval moet het etiket van het product 'Keniaanse koffie' vermelden dat Duitsland het land van herkomst is.
Anderzijds kan juist, via de naam van het product, nadruk worden gelegd op het Hollandse karakter. Denk aan 'Hollandse tomatensoep'. Dit is correct als het primaire product (de tomaat) uit Nederland komt. Is dat niet het geval dan dient het land van herkomst van de tomaat ook vermeld te worden.
Verder wordt voor de volgende producten herkomstetiketteren verplicht: vers/gekoeld/bevroren vlees van varkens, schapen, geiten en pluimvee; voorverpakt ingevoerd pluimveevlees; honing; groente en fruit; vis; en olijfolie. Met de komst van de regels neemt wellicht ook het kennisniveau van de consument toe. In het Groen Kennisnet-artikel Herkomst voeding vaak nog black box is te lezen dat weinig mensen weet hebben van de herkomst van producten en ingrediënten.
Meer informatie is ook te vinden op de pagina Waarom? - Verordening Voedselinformatie officieel gepubliceerd! op website Het Nieuwe Etiketteren.
Bron: Groen Kennisnet